donderdag 9 oktober 2008

Onze speech van vandaag

Vandaag gaat u voor of tegen ons burgerinitiatief stemmen.
Na de hele paaltjeskwestie vragen wij ons af wat wij hier nu eigenlijk komen doen.. Maar we maken er gewoon een gezellig dagje van, we krijgen hier immers altijd koffie, thee en een versnapering. Daarbij maken wij nog graag van de gelegenheid gebruik het woord te nemen.
Nu maar hopen dat u mij goed kan verstaan. Is dat zo? (tik tik op microfoon)

Dat de wethouder zeker was van zijn zaak was al snel duidelijk. Op 6 juni, één dag nadat wij hier ons initiatief hebben aangeboden, ontvingen we thuis een brief dat betaald parkeren per 15 september zou worden ingevoerd. Gelukkig is hij voor deze actie direct teruggefloten.
En dan werden wij vorige week geconfronteerd met die paaltjes. Wij hebben dinsdag al een excuusmailtje gekregen. Niet van de wethouder, maar van iemand van de uitvoerende instantie. We hebben zo'n vermoeden hoe het gesprek van de wethouder met de ambtenaar van de afdeling parkeren is verlopen.
“Leo, heb jij die borden daar neergezet?"
"Ja meneer."
"Haal die borden weg! Die lui hebben een foto op internet gezet. We staan voor gek!”
"Ja maar meneer, u heeft zelf toch gevraagd of ik.."
"Niks te maren! Je haalt die borden weg en biedt je excuses aan.
“Sorry meneer.”
“Nee, niet aan mij sukkel, aan die lui van dat burgerinitiatief!”

De wethouder staat niet alleen in zijn weigering met ons in debat te gaan, hij weet zich gesteund in de coalitie. Het is als buitenstaander heel apart om dit soort debatten bij te wonen. We dachten altijd, een debat, dan luister je naar elkaar en stel je eventueel je mening nog bij. Maar nee, er was nauwelijks sprake van dialoog, eerder van stokpaardjes.
Een paar voorbeelden. Een groenlinks dame die zich tijdens de raadsinformatieavond afvraagt wat een blauwe zone eigenlijk inhoudt en er zich totaal niet voor schaamt dat ze ons rapport nog geen blik waardig had gegund.

Tijdens het debat verschool ze zich vervolgens achter een laptopje en deed niet mee aan het debat. Kennelijk interesseerde het haar niet zo. Waarom? Het blik moet van de weg?
En de houding van de pvda, we hoorden een raadslid letterlijk zeggen: “We hebben nu eenmaal beleid vastgesteld en dat gaan we uitvoeren.” Punt.
Wij hebben tot onze teleurstelling geen steekhoudende argumenten tegen ons initatief gehoord.

Daar sta je dan met je burgerinitatief, een heel nobel streven om politiek en burger dichter bij elkaar te brengen. Het is natuurlijk niet zo dat je met een burgerinitiatief je gelijk krijgt, maar als er inhoudelijk aan voorbij wordt gegaan vraag je je af waarom er zoiets als een burgerinitiatief in het leven is geroepen.

Dan is er nog de financiële discussie. Dit liep in de commissie uit op een welles-nietes verhaal, doordat de juiste informatie nog steeds ontbreekt. Wij hebben in ons voorstel berekend dat de opbrengsten van kortparkeren in de Rivierenwijk zo laag zijn, dat ze niet opwegen tegen de investeringskosten. De wethouder heeft daarom op verzoek van raadsleden toegezegd kosten en opbrengsten voor de Rivierenwijk te laten zien. Wij vinden het heel jammer dat de wethouder deze toezegging niet is nagekomen. Hij heeft een gemiddelde van de hele stad laten zien en die blijkt nét kostendekkend te zijn. Wij kunnen hieruit maar één conclusie trekken: betaald parkeren in de Rivierenwijk is niet kostendekkend!

En dan, meneer de voorzitter, het draagvlak. Vrijwel alle partijen hebben in de commissie aangegeven dat het draagvlak de basis is voor de besluitvorming. Het draagvlak in de Rivierenwijk dat u van ons op een presenteerblaadje krijgt, is nog nooit eerder vertoond. Meer dan 700 handtekeningen in een gebied met 850 huishoudens. Doe daar iets mee!
Als we dat vergelijken met het draagvlakonderzoek van de gemeente, waarbij 30% reageert en daarvan maar iets meer dan 50% ja zegt. Bij gebrek aan een alternatief overigens. Dat is nog niet eens één op de zes!
Er ligt nú de kans om de inwoners te laten zien dat u naar ze luistert. Dit draagvlak ligt er nú, over een half jaar niet meer.
Dames en heren: het invoeren van een blauwe zone is kinderlijk eenvoudig. U krijgt na dit praatje het instrument overhandigd waarmee u een blauwe zone kunt maken.
Wij verklaren vandaag het gemeentelijk parkeerterrein van het stadhuis tot blauwe zone. U bent van harte uitgenodigd na afloop van het debat met ons mee te kleuren, dan zult u zelf zien hoe simpel een blauwe zone eigenlijk wel niet is. Wij hebben zelf alvast een beginnetje gemaakt. Dus dames en heren, als u straks meekleurt kunt u meteen aan de kijkers thuis uitleggen wat uw standpunt is. Als u kleur bekent dan weten de kiezers op wie ze hebben gestemd en kunnen ze daar nog eens over nadenken, voor de volgende verkiezingen.

U gaat zo weer debatteren. Prima. Laat de kiezers maar eens zien dat het debat in de gemeenteraad géén schijnvertoning is waar stemmen alleen in achterkamertjes worden geteld.
Geen geneuzel graag over technische dingen, doordraaien van parkeerschijven en belangrijke procedures, maar gewoon een inhoudelijk debat over ons voorstel.
Het vertrouwen van de burger in de politiek staat hier op het spel. Stel deze mensen niet teleur!

Wij wensen u veel wijsheid toe.

Geen opmerkingen: